O knihách populárne náučné

Vtipné kaše nielen pre deti

29.11.2018

Autor: Věra Strnadová
Názov: Vtipné kaše
Rok vydania: 2017
Vydavateľ: Smart Press
Počet strán: 192

. . .

Veľmi dlho som nechápala, čo maminy vidia na kašiach. Zdali sa mi buď umelé, príliš sladké, málo výživné a iba ako marketingový ťah výrobcov potravín pre deti. Skrátka som poznala len tie detské krabicové. A klasickú krupicovú, ktorá je síce výborná, nostalgická, ale výživovo pre batoľa nič moc.

Naviac, všade sa písalo, že na noc sú nevhodné, pretože zaťažujú trávenie, takže deti po nich buď bolí bruško alebo síce tvrdo spia, no energia ide do trávenia a nie tam, kde ju treba viac. Takže som mala jasno, že Adam kaše dostávať nebude.

Zlom nastal na jar, kedy som si kúpila knihu Vtipné kaše. No vtedy som kaše plánovala viac pre seba, ako rýchle jedlo. Chcela som sa naučiť robiť iné kaše, ako tie instatné krabicové a ovsené mi nechutili. Potrebovala som vedieť, ako ich správne ochutiť. V tej dobe som často robila rôzne ovocné pyré, ktoré chutili aj Adamkovi, no u ovocia si myslím, že pokiaľ je možnosť, je lepšie ho hrýzť a nie mixovať.

V lete som sa odvážila viac používať pohánku, pšeno, špaldu a podobne. A viac zdobiť. Kombinovať a skúšať. Vyrábať vlastné mlieka. Našla som dobu, kedy mne i Adamkovi kaša sedí najviac a robiť ju tak, aby nám chutila obom. Teraz už z toho máme zvyk.

Varila myšička kašičku
na zelenom randlíčku.
Tomu dala na mištičku,
tomu dala na varešku,
tomu dala na lyžičku,
tomu zasa na vidličku.
Poslednému nič nedala,
do komôrky ho poslala.

Ráno spravím v MioMate mlieko. Orechové, kokosové alebo makové. Jeden liter máme na dva dni. Najradšej máme kašu špaldovú, často ešte robím z pšena alebo pohánky, občas ryžovú alebo viaczrnnú. Keď mám veľa času, tak kokosovú alebo orechovú. To je základ. Zvyšok živín dodá posyp.

Prvý je troška kakaa, škorice a bazalkových semiačok. Sebe pridávam horkú (väčšinou 81 %) čokoládu, ktorá sa v kaši roztopí. Adam to už vysledoval a tak som jednu kocku nedávno začala dávať aj jemu.

Nasleduje mrazené ovocie, buď maliny, malé lesné ovocie a donedávna sme mali aj zásoby ríbezlí z našej záhrady. Na to ešte pribudnú plátky mandlí, pre mňa i kokosu (Adamkovi nechutí) prípadne iných orechov. A na záver poliať lyžicou mandľového alebo kešu masla. Toto je najrýchlejšia a u nás najčastejšie robená podoba kaše.

Kaše jedávame okolo jedenástej na desiatu, potom ide Adamko spať. Obedujeme až okolo tretej. Zasýtia, prídu mi dostatočne výživné a aj keď sú viac sacharidové, viem, že Adam to do večera vybehá. A ja pri ňom tiež. Je to asi najviac sacharidové jedlo nášho dňa, čo mi doobeda príde ideálne. A myslím, že aj forma lepku s akou sa tu Adam stretáva je lepšia, ako skrz suchý biely rožok.

Robíme ich každý deň, ak sme doma. V takejto podobe mi to ale stále príde ako minimum a základ, ktorý sa dá ešte veľmi obohatiť. A práve k tomu mi pomáha kniha Vtipné kaše.

Prekvapilo ma, koľko priestoru je venovanému teórii. Autorka Věra Strnadová (U Věrušky v kuchyni) to zobrala naozaj komplexne. Hneď na začiatok poradí, ako s knihou pracovať a čo sa hodí mať. Aby vám to išlo čo najlepšie. Pokračuje históriou kaší. V rýchlosti vás prevedie ájurvédou.

A potom vás zahltí  informáciami o obilninách, tekutinách, sladidlách, doplnkoch, tukoch, olejoch, koreniach a bylinkách. Takmer 60 strán teoretických informácií, ktoré dohromady tvoria liečivé, hrejivé a výživné kaše.

Nasleduje okolo päťdesiat receptov na slané i sladké kaše. Základné i pokročilé. Jednoduché i zložitejšie. Na doma i na cesty. Niektoré recepty sú dokonca vhodné aj pre malé deti, autorka v takom prípade pri recepte uvádza, od ktorého mesiaca je kaša vhodná. Samozrejme je to individuálne, podľa vášho zavádzania potravín a znášanlivosti dieťaťa.

Na to, že som bola spočiatku skeptická, dnes už si deň bez nich neviem predstaviť. Viem si ich spraviť sladšie a pritom nepridať ani gram cukru, viem si ich spraviť sýtejšie. Adamko ich zvláda zjesť lyžičkou sám, pomáha aj pri príprave. Za tie týždne si ich vieme pripraviť pomerne rýchlo, pravda, MioMat to výrazne uľahčuje.

Vtipné kaše prekonali moje očakávania a dozvedela som sa veľa užitočných informácií. Vďaka knihe som zistila, že kaše môžu byť chuťovo výborné a výživné. Keďže varenie patrí k schopnostiam, ktoré som si dala za cieľ tento rok zlepšiť, nebojím sa skúšať aj, pre mňa dovtedy, netradičné kombinácie. A takéto kaše sa nebojím dávať ani batoľaťu. Ak to máte podobne, kniha vám môže veľmi pomôcť.

4,5/5

You Might Also Like

3 komentáre

  • Reply Standy 7.12.2018 at 05:08

    seriozne som sa zamyslela nad kupou knihy…..môžem sa ťa spýtať ake recepty najviac prevladaju? s lepkom alebo bez lepku?…. Planujem svojej malej dat primerane davky lepku ale urcite nechcem kupovat komercne krupice …som zasadne proti…

    • Reply Orvokki 8.12.2018 at 12:40

      Väčšina je bez lepku, ak som dobre počítala, tak tuším 37 receptov jebez lepku. Ale ono sa to dá celkom dobre nahradiť, pretože ťa naučí pracovať so surovinami. A aj tie lepkové, tak sú z toho „šetrnejšieho“ lepku, nie klasická pšenica.

  • Reply Marcové trojbodkové radosti | Trojveršie.sk 20.6.2019 at 09:41

    […] Robila som pohánkovú kašu! Paradoxné je, že keď som ju robila prvý raz, vyšla mi veľmi dobre, a na druhý raz, keď som si myslela, že už mám isté veci vypilované, to až také chutné nebolo… Recept som gúglila a použila z každého niečo, veľa inšpirácie (vôbec robiť kašu) poskytla Orvokki. Asi si posvietim na knižku Vtipné kaše. […]

  • Napísať odpoveď pre Marcové trojbodkové radosti | Trojveršie.sk Cancel Reply

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.