O knihách Prečítané leto

Prečítané leto o včelách a chrobákoch

28.7.2019

Keď som si prečítala piatu tému prečítaného leta, hneď som tušila, akým smerom sa zameriam. Včielky a chrobáčiky sa v beletrii pre dospelých až tak veľmi neobjavujú, za to vďaka najnovším vedeckým poznatkom vychádzajú pútavé non-fiction knižky o „chrobáčikoch“, ktorých nevidíme, no v nespočetnom množstve sú našou neoddeliteľnou súčasťou. Vlastne sú tak trochu na začiatku všetkého. Hovorím o mikrobiote.

Dnes už nie je pochýb o tom, že naše stravovanie má prsty aj v tom, či sme zdraví alebo nezdraví, rozhoduje o našich pocitoch a rozhodnutiach a skrátka prepojenie medzi mozgom a trávením je oveľa väčšie, než sme si mysleli. Práve preto je dôležité dbať aj na pôvod našej stravy, zloženie a uvedomiť si koľko a kedy jeme, či by nám neprospel pôst či akú máme náladu, keď obedujeme.

Do tipov vkladám knižku Druhý mozek, ktorú by som chcela konečne dočítať. Ale siahnúť môžete aj po Obsahuji davy od Eda Younga a vo wishliste mám ešte Ať žijou mikrouti od Radkina Honzáka. Porozumením, ako naše telo naozaj funguje, môžeme predísť mnohým problémom alebo zmierniť či úplne vyliečiť tie súčasné. A zas tak veľká veda to nie je, oveľa náročnejšie je zmeniť zažité návyky a prekonať závislosti, ktoré niektoré jedlá vyvolávajú. Keď spoznáte „chrobáčikov„, ktorí osídľujú vaše telo, pôjde vám to určite lepšie.

Aby som tu mala aj niečo románové, vybrala som knižku Kvásek od Robina Sloana. To je ten, ktorý napísal Nonstop knihkupectví pana Penumbry. Kvások je o mladej programátorke Lois, ktorá má práce viac ako dosť a kvôli stresu takmer neje. Objaví tajomnú rozvážku jedla, z ktorej je nadšená a po ktorej sa cíti dobre. Radosť naruší odchod majiteľov do Európy. Lois od nich ale dostane malý darček. Keramický hrnček s kváskom, o ktorý sa musí s láskou starať a najmä ho kŕmiť. A tak jej spoločnosť robí kolónia mikroorganizmov, ktorú sa nakoniec naučí piecť v chutný chlieb a rozhodne sa vypátrať jej pôvod.

Ešte sa vrátim do non-fiction, táto téma si to naozaj žiada. Mých prvních 54 000 let v sebe spája poznatky z archeológie a evolučnej biológie. O genetike toho veľa neviem, i preto ma knižka, kde je hlavný hrdina DNA, zaujíma a vybrala som si ju na tento týždeň.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.