O knihách Prečítané leto

Prečítané leto o kuchyni | 2020

6.8.2020

Tohtotýždňová téma Prečítaného leta o kuchyni pre mňa začala už pred niekoľkými týždňami, kedy sa manžel rozhodol zlepšiť zdravie a znížiť váhu pomocou GAPS diéty. Najprv sme čerpali iba z článkov od GAPS terapeutky Jany Dell-Plotnárkovej, ale keďže ja mám vo veciach rada informácie, rozhodla som sa pustiť aj do knižky GAPS terapeutický protokol od Dr. Natashy Campbell-McBride. A manžel medzitým varí podľa kuchárky Vaříme trochu jinak.

Takže môj tip na týždeň o kuchyni? Zaujímajte sa, čo robí jedlo s vašim životom. Pretože nie iba láska prechádza cez žalúdok. O mikrobiome ste istotne už počuli, no viete, aký obrovský vplyv má na správanie či náladu? Nie nadarmo sa mu hovorí druhý mozog (o prepojení trávenia a mozgu sa dozviete práve v knihe Druhý mozek). Či už sa rozhodne pre konkrétnu diétu kvôli konkrétným problémom, po ktorej by ale mala nastať dlhodobo udržateľná zmena jedálnička, ktorý telu i mysli prospieva, alebo len chcete na mesiac-dva vyskúšať, čo s vami spraví vylúčenie určitej zložky z jedálnička (a nemusí to byť len už známy cukor alebo múka, niekomu ani mliečne výrobky alebo orechy nemusia sadnúť), rozhodne stojí venovať veľkú pozornosť tomu, čo zjeme. A jesť viac vedome.

Vo februári som počula podcasť On air z letiště, kde sa Weef rozprávala s cukrárskym majstrom Josefom Maršálkom. A zistila som, že mu vyšli dve knižky, Péct, milovat a žít a Moderní česká cukrařina. Ak by som mala viac času a boli by v našej knižnici, hneď by som po nich siahla. Lebo na cukor mám slabosť (aj keď ju mám už relatívne pod kontrolou) a na dobré príbehy úspešných ľudí ešte viac.

Na záver by to chcelo ešte nejaký dobrý román o jedle, všakže? Keďže mám teraz veľmi v obľube Francúzsko, bude to román Ještě jeden croissant na cestu. Oslava cyklistiky, francouzských pekařství a všemožných dobrot, na které budete mít během čtení neodolatelnou chuť. Autorka projela na kole celou Francii, z Cherbourghu až do Paříže. Snažila se přitom nalézt dokonalý croissant, ale nejen to – zároveň na své cestě ochutnala to nejlepší, co vyhlášená francouzská gastronomie nabízí. Budou se vám sbíhat sliny na mořské plody, Omelette Soufée, Crêpes, burgundské hovězí a mnohé další delikatesy, ale budete se i královsky bavit, protože Felicity je nenasytná požitkářka a dokáže tento pocit dokonale zprostředkovat. Samozřejmě jsou součástí knihy i originální receptury.

Mohlo by sa Vám páčiť

Žiadne komentáre

Zanechať odkaz

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.