Minulý týždeň vyšla kniha Jídlo na prvním místě. V predchádzajúcom príspevku som vypísala šesť citátov, ktoré ma zaujali, dnes napíšem trochu o samotnej knihe.
Jídlo na prvním místě, ako už názov napovedá, je program, výzva, diéta… nazvite si to ako chcete, založená na skutočnom jedle. Problém je, že dnes má veľa ľudí veľmi skreslené predstavy o tom, čo vôbec skutočné jedlo je. Dallas a Melissa Hartwigovi sa teda pustili na neľahkú cestu všetko vysvetliť a tak trochu ľudí nakopnúť, aby mu dali šancu.
Na prvý pohľad sa to zdá ťažko uveriteľné, najmä keď si na zadnej strane obálky prečítate zoznam chorôb a porúch, ktorých sa môžete viac či menej zbaviť. Za 30 dní. No po prečítaní celej knihy budú nahlodaný aj najväčší skeptici.
V ich knihe nenájdete jedálniček na každý deň, rozpis, koľko kalórii môžete, čo presne máte jesť a koľko kúskov si môžete dopriať. Dallas a Melissa razia teóriu, že je lepšie naučiť, ako chytať ryby, než ich naservírovať na striebornom podnose.
Preto sú 2/3 knihy zamerané práve na to najpodstatnejšie. Ako strava a jej jednotlivé zložky ovplyvňujú náš mozog, správanie, trávenie, imunitu a aký dopad majú na ľudské telo. Zistíte, že nie každý zdravý jedálniček je naozaj zdravý, dozviete sa o závislostiach, zápaloch a chorobách spôsobených konzumáciou nevhodných jedál. Pracujú na štandardoch dobrého jedla, ktoré podľa nich musí podporovať:
- zdravú psychologickú reakciu
- zdravú hormonálnu reakciu
- zdravé trávenie
- fungovanie imunitného systému a minimalizovať zápaly
V jednotlivých kapitolách dopodrobna, vecne a zrozumiteľne rozoberú jednotlivé zložky, škodlivé aj prospešné a zoznámia vás s hormónmi, trávením a imunitou. Svoje závery majú podložené vedeckými prácami i skúsenosťami z vlastnej praxe. Odkazujú aj na známych paleo propagátorov, ako Robba Wolfa (v slovenčine vyšla jeho Paleo diéta) a ďalších.
Nemusíte sa báť, že by Jídlo na prvním místě bolo suchopádnou biológiou, chémiou alebo inou vedou. Autori používajú humor a i komplikované procesy dokážu podať tak, že im pochopí každý čitateľ. Za zmienku stojí, že slovo paleo sa v nej vyskytlo asi päťkrát. Hartwigovi toto označenie nepoužívajú. Píšu skrátka o normálnom a prirodzenom jedle. O jedle, ktoré ma na nás dobrý vplyv. Rozhodne vás nenútia byť pračlovekom a loviť mamutov, naopak sú za moderné, no stále výživné a prospešné stravovanie.
Posledná tretina je zameraná na Whole30. Približne 30 dňový program, kedy zo svojho jedálnička vyradíte nevhodné potraviny (pridané cukry, alkohol, obilniny, strukoviny a mliečne výrobky) a po túto dobu sa bude vaše stravovanie zakladať iba na surovinách, ktoré spĺňajú štandard dobrého jedla. Približne preto, lebo pre niekoho môže trvať tento prechod aj dlhšie. Následne má každý možnosť postupne do jedálnička zaradiť mliečne výrobky, strukoviny a obilniny s lepkom a bez lepku a pozorovať reakcie či alergie na tieto zložky. Tým ma šancu sám na sebe poznať, čo mu škodí a čo je preňho optimálne.
Samozrejme recepty v knihe nájdete tiež, prvú prílohu tvorí Stravníkova mapa s rýchlymi, jednoduchými a základnými receptami. Berú ohľad aj na špeciálne kategórie ľudí ako vegetariánov, či športovcov, kde ponúkajú svoje tipy, ako si Whole30 upraviť. Ale veria v kreativitu každého jedinca, takže jedálniček je skôr ukážkový a dávajú obrovský priestor pre každého.
Základné suroviny sa síce na prvý pohľad môžu zdať nudné pre niekoho, kto je odchovaný na stovkách variácií instantných polievok a cestovín, ale vedzte, že so správnymi bylinkami a koreninami budete mať gurmánsky zážitok každý deň. Viem o čom hovorím, u nás je jedna skrinka v kuchyni vyhradená len na tieto pochutiny a za posledné mesiace u nás jediné jedlo nechutilo rovnako dvakrát.
Každá kapitola začína osobným príbehom niekoho, komu program Whole30 pomohol a končí zhrnutím, takže ku knihe sa môžete po čase vrátiť a pripomenúť si jednotlivé časti. Čo ma veľmi prekvapilo bola pasáž určená nadšencom z tohto stravovania, ktorý majú potrebu každého blízkeho i neznámeho informovať a najlepšie previesť na svoju stranu. Melissa s Dallasom sú ale v tomto opatrný a upozorňujú, že príliš horlivá osveta môže skôr ublížiť a opäť prichádzajú s tipmi, ako ísť príkladom a čoho sa vyvarovať.
Knihu odporúčam každému bez rozdielov, pretože každý si tam nájde svoje. Tí, čo vyskúšali už nespočetne diét, tí čo majú zdravotné problémy, tí, čo sa len chcú cítiť lepšie ale i tí, čo už na paleo vlne nejaký ten týždeň či mesiac úspešne fungujú. Informácie, ktoré Jídlo na prvním místě podáva nenechajú nikoho bez pochyby a som si istá, že každého posunú tým správnym smerom.
Určite sledujte aj stránky whole9life, facebook.com/jidlonaprvnimmiste, grasa.cz a mnoho ďalších, na ktoré odkazy nájdete v knihe.
. . .
Jídlo na prvním místě – Vyzkoušejte Whole30 a změňte svůj život k nepoznání (orig. It Starts with Food: Discover the Whole30 and Change Your Life in Unexpected Ways) vydalo v elektronickej aj papierovej podobe nakladateľstvo Jan Melvil Publishing v roku 2014, 336 strán, preložila Libuše Mohelská, ISBN 978-80-87270-67-7.
6 komentárov
Tak to vypadá zajímavě o jídlo a životní styl se docela zajímám, takže tohle by se mi líbilo 🙂
Ak ja jedlo a životný štýl zaujímajú, knižka sa ti bude určite páčiť, naozaj odporúčam 🙂
[…] Tento mesiac bol na nové knihy, ktoré ma zaujali, podstatne bohatší. Argo vydalo román Na řadě je Max, ktorý napísala fínska spisovateľka Leena Parkkinen. Ďalšími knihami, ktoré už zdobia moju knižnicu sú Volání kukačky a Stín banyánu. Novinku, ktorú som stihla aj prečítať je Jídlo na prvním místě (odkaz). […]
[…] Ak preferujte čítanie v češtine, v januári vyšla skvelá kniha Jídlo na prvním místě alebo sledujte facebook stránku Jídlo na prvním […]
[…] rozhodli sme sa práve v apríli prejsť celým programom. Kto nevie, o čo ide, odporúčam knihu Jídlo na prvním místě alebo facebook stránku Jídlo na prvním místě. Prípadne whole9life.com, keď preferujete […]
[…] v čakárni u lekára. Ak ste niekedy prečítali knihu o paleo stravovaní, napríklad skvelé Jídlo na prvním místě, WHOLE30 alebo kuchárku Dobře živeni, tak ste sa o paleo dozvedeli viac. A to aj o paleo v […]