O knihách Paleo/Whole30 populárne náučné

M. Karpaty a D. Uríčková – Moderné paleo

17.3.2014

M. Karpaty a D. Uríčková - Moderné paleo II Autor: Miroslav Karpaty, Diana Uríčková
Názov: Moderné paleo
Rok vydania: 2014
Vydavateľ: Ikar
Počet strán: 192

Neviem čím to je, ale na Slovensku vychádza pomerne dosť kníh o paleo. A teraz máme okrem preložených klasík ako Paleo diéta od Robba Wolfa či Praveký plán Marka Sissona aj našu vlastnú knihu. Moderné paleo napísali Slováci Miroslav Karpaty a Diana Uríčková s odbornou spoluprácu doktorky MUDr. Evy Smíškovej.

Tým by sme sa dostali k prvej výhode knihy. Slovenský čitateľ, ktorý o paleo nikdy nepočul a v kníhkupectve narazí na túto publikáciu, bude asi menej skeptický ako voči americkej knihe s podtitulom „Preprogramujte svoje gény tak, aby ste sa zbavili chorôb, schudli bez námahy, získali pevné zdravie a nevyčerpateľnú energiu“ (Praveký plán).

Tiež sa nám tu nedostáva toľko informácií o geneticky modifikovaných potravinách a neustále rastúcej obezite. Samozrejme tá trápi aj Slovákov, rovnako ako civilizačné choroby a ďalšie nešváry modernej doby. No spôsob akým je Moderné paleo napísané ho robí  našincovi akosi viac uveriteľné a nám bližšie. Preto má šancu zaujať väčšie spektrum čitateľov, než preložené knihy.

Moderné paleo mi trochu pripomína Jídlo na prvním místě. No za to môžu asi len dve veci. Jednak som ich čítala krátko po sebe, ale najmä, na paleo stravovaní nie je moc čo nové pridávať. Podstata je stále rovnaká bez ohľadu na to, ako to pomenujeme. Základ jedálnička tvoria skutočné potraviny a naopak vylúčené neprirodzené novodobé produkty, ktoré nám neprinášajú žiaden pozitívny účinok.

M. Karpaty a D. Uríčková - Moderné paleo I

Autori knihy ponúkajú „návod“ na prechod na paleo. Dokonca rozlišujú tri varianty: sladké paleo, klasické paleo a ketogenické paleo. Pod tým sladkým si ale nepredstavujte, že máte dovolené naďalej jedávať čokoládové tyčinky. Pri tejto variante ide iba o vyradenie alergénov, ale príjem sacharidov (napríklad z ovocia či zemiakov) nie je nijak obmedzovaný.

Prechod je uľahčený ukážkovým jedálničkom na jeden týždeň, kde nechýbajú recepty. A tie sú ako inak, prispôsobené nám, zo surovín, ktoré nájdete na miestnom trhu, pestuje babka na záhrade prípadne ich vyrába lokálny mäsiar. Takže v nich nájdete i tlačenku, klobásky, lečo či guláš.

Moderné paleo je symbiózou funkčných diét. Takto tento koncept objasňujú autori na stranách 84 a 85. Je kombináciou vegetariánstva a veganstva, nízkosacharidovej a ketogenickej diéty, organických a bio potravín a Cordainovej paleo diéty (ktorá položila základy, ale mala iný názor na živočíšne tuky).

Prvá slovenská kniha o nutrične najbohatšom spôsobe stravovania má všetko, čo na začiatok potrebujete vedieť. Aké prínosy vám toto stravovanie prinesie, prečo vám pomôže a naopak prečo vám nepomáha väčšina diét, ako zvládnuť prechod čo najlepšie, aké potraviny zvoliť i ako argumentovať okoliu, ktoré sa vás snaží presvedčiť, že rohlík s margarínom je na raňajky to najdôležitejšie.

Kniha je napísaná veľmi zrozumiteľne a poskytuje dostatok informácií. Tu oceňujem, že sú stručné a vyhýba sa siahodlhým rozborom, tie si môže čitateľ v prípade záujmu ľahko dohľadať. Sústreďuje sa naozaj iba na to podstatné. Graficky je spracovaná na dobrej úrovni a príjemnému čítaniu napomáhali aj rôzne tabuľky, grafy či oddelené a farebne zvýraznené okná. Neviem ako vy, ale pri čítaní ne-beletrie mám radšej nejednotnú formu a rôzne vizuálne odbočky.

Ako sa píše už v anotácií: „Nie je normálne byť chorý, tučný, unavený a smutný. Je to len bežné.“ Kniha vám život samozrejme nezmení, to musíte spraviť samy. Ale ak sa pre zmenu rozhodnete, určite bude skvelým pomocníkom a celý proces vám pôjde podstatne jednoduchšie.

Na záver už len odkaz na webový portál autorov knihy – www.paleo.sk.

Mohlo by sa Vám páčiť

1 komentár

  • Odpovedať Polly 18.3.2014 na 10:04

    no tak toto si musim zohnat!!! taka oddychovka sa mi isto bude pacit xP

  • Zanechať odkaz

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.