Ak by som chcela napísať knihu z nášho van life, vyzerala by takto nejak. Bola by plná fotiek, z ktorých by dýchala atmosféra cestovania, pohody a života v obytňáku. Boli by v nej tipy na miesta, ktoré nám učarovali, kde sme sa cítili dobre a kam by sme sa bez váhania vrátili alebo ich odporúčali aj ďalším cestovateľom. A boli by v nej recepty na jedlá, ktoré nie je problém v aute uvariť. Nemusia byť nutne rýchle, ale stačí im menej riadov na prípravu a horákov na sporáku na varenie, suroviny sú ľahko dostupné (a ideálne i lokálne), zasýtia, dajú sa obmieňať, takže neomrzia a skrátka tak nejak pasujú do van lifeovej idylky, nech už si pod tým predstavujete čokoľvek. Slobodu v prírode, malé rodinné miesto pre pár karavanov, stellplatz pri hlavnej trase alebo komfort plne vybaveného kempu.
No a táto kniha má všetko z toho. Bola to láska na prvý pohľad, aj keď som sa pre ňu vrátila až na druhý deň. Posledný kus, stále tam bol. Už podľa nej varíme. Už mám zoznam, čo budeme variť ďalej a i teraz sa v hrnci pripravuje bratwurst stew with white beans zo strany 54. Vlastne tie recepty boli to najdôležitejšie, pretože aby nás jedlo neomrzelo a mňa varenie neprestalo baviť, chce to zmenu. A keď vonku riadne mrzne, chce to aj lepšie premýšľať nad tým, aké jedlo bude to pravé. Ktoré zahreje. Cestoviny nám teraz moc nejdú, jogurty vystriedali kaše, prevažuje zelenina nad ovocím. V knižke je aj pár receptov, kde je treba gril, ktorý my nemáme, no na druhej strane, grilovacie miesta sú všade, v kempoch, parkoch, pri jazerách… takže ani o tieto jedlá nebudeme ukrátení, ak by na ne prišlo.
A možno podľa nej aj budeme cestovať, pretože autori boli na miestach, kde my (ešte) nie. Kapitoly sú rozdelené práve podľa nich: Black Forest, Cornwall, The Balkans, Denmark, The Netherlands a Belgium.
Milá knižka, ktorú aktuálne ani neschovávam a myslím že ju budem aj potom opakovane otvárať.

No Comments