Cestujem Výlety

Aký bol Špilberk Food Festival?

8.6.2015

Na Brne milujem, že sa tu stále niečo deje. A keď sme sa sem s priateľom pred rokom sťahovali, vedela som, že si nemôžem nechať ujsť najbližší Špilberk Food Festival. Kombinácii dobrého jedla, pekného počasia a krásneho prostredia hradu Špilberk by bol hriech odolať.

SFF05

Na festival sme sa vybrali v piatok. Lístky stáli síce v predpredaji 1500 Kč, ale v ten deň býva menej ľudí, čo je na takejto akcii skôr žiadúce, ako fronty hladných návštevníkov. No najmä, na víkend sme mali program mimo Brna.

Na hrad sme sa pobrali krátko po druhej. To počasie nakoniec nebolo tak pekné, ako som si predstavovala. 30°C je skrátka veľa a stále nechápem, čo majú ľudia na takomto lete radi. No ale aspoň som sa trošku opálila a na svadbe nebudem bledšia ako svadobné šaty.

SFF01

Hneď na úvod sme sa išli schladiť do uzavretých priestorov v nadbraní. Prebiehala tam riadená degustácia čajov, ktorú viedol Daniel Klásek z darjeeling.cz. Strávili sme tam príjemnú trištvrte hodinku. Najviac mi učarovali japonské čaje Houjicha a Bancha, o niečo menej Darjeeling.

Z degustácie čajov sme sa vybrali do stánku Moët & Chandon, kde nás čakal welcome drink, výborné chladené šampanské. Jedna z výhod piatkovej vstupenky. V hlave sme si medzitým sumarizovali, ktoré podniky by sme radi navštívili a čo ochutnali. Bolo toho veľa, ale mali sme 90 Florénov a s tým už sa dalo okúsiť veľa dobrôt.

SFF02

To bola inak výhoda piatkovej vstupenku, 30 Florénov na vstupenku. Florén bol jediné platidlo na festivale (1 Florén = 25 Kč). Víkendové vstupenky mali v cene iba 10 Florénov. Nie že by sa nedali dokúpiť, ale asi ste radšej, keď ich dostanete hneď na začiatku a nemusíte ich potom dokupovať a mať pocit, že vás ten festival vychádza nejak draho.

Jediné miesto, kde som určite chcela ísť bolo La Bouchée, takže tam sme začali. Postupne sme sa presúvali po podnikoch, ktoré nás zlákali jedlom, aké sme ešte nemali. Prišli sme ochutnávať pre nás nové jedlá, takže napríklad Monte Bú sme vynechali. Hoci varia výborne, v ich reštaurácií sme boli nejedenkrát. Rovnako sme obišli aj My Food Market, kam si občas zájdeme na rýchlu svačinku (to je jedno z najkrajších českých slovíčok).

SFF04

Naopak navštívili sme, okrem La Bouchée, aj Noem Arch, Pavillon, Ristorante Piazza a Boulevard. Veľkú ponuku mali aj vinárstva, ale vzhľadom na počasie sme si dali s priateľom iba po jednom poháriku. O to viac sme si ho ale vychutnali.

Takže som nakoniec ochutnala tieto delikatesy (názov je priamo zo stránky festivalu, aby som na žiadnu ingredienciu nezabudla)

  • Tradiční francouzská mušlová polévka se slávkami a vongolemi na ryzlinku, zjemněná smetanou (La Bouchée)
  • Na ohni pečený roastbeef z vyzrálého lokálního bio hovězího masa z naší brněnské zrárny a řeznictví Mikrofarma, český zelený chřest a šalotkový vinaigrette s piniemi (La Bouchée)
  • Tar – tar z tuňáka s jarní cibulkou a čerstvým koriandrem, bylinkové máslo, rozpečená česneková bageta s 0,05 l Frankovka rosé 2013, kabinet, polosuché, Vinařství Volařík (Noem Arch)
  • Studená polévka ze tří druhů tropických melounů s kokosovou pěnou s 0,05 l Solaris 2014, kabinet, suché, Vinařství Volařík (Noem Arch)
  • Domácí šunka z farmářského králíka, kedlubna, ředkvičky, chřest a fenykl (Restaurant Pavillon)
  • 40 dní vyzrálý hovězí teres major, uzené rajčatové pyré, medvědí česnek a omáčka ze zeleného pepře (Restaurant Pavillon)
  • Tiramisù al pistacchio – pistáciové tiramisu s espressem a mandlovým amarettem (Ristorante Piazza)
  • Variace čerstvého kozího a kravského archivního sýru z farmy Sedlák s dressingem ze zkaramelizovaných oliv a fíků (Boulevard restaurant)
  • Roláda z jehněčího boku z farmy Rudimov sous vide, se zeleninovým bulgurem (Boulevard restaurant)
  • Domácí sezónní sorbety – JAHODOVÝ (jahody z naší Drnholecké zahrady) (Boulevard restaurant)
  • Grilovaný flank steak (plemeno Čestr), na dřevěném uhlí, madeirská omáčka, domácí chléb (Boulevard restaurant)

SFF06

Na chvíľku sme sa zastavili aj pri cooking show Riccarda Lucque z reštaurácie La Finestra. A osvieženie ponúkol bar Aperol s drinkom Aperol Spritz. 2 diely Aperolu, 3 diely Prosecca, 1 diel sody, ľad a pomaranč. Výborné.

Keď nám po ochutnaní toľkých jedál stále ostávali 3 Florény, zastavili sme sa v Kenwood stánku a dali si každý po jednej makrónke. Ja som si vybrala višňovú. Zdržali sme sa tam nakoniec o niečo dlhšie, pretože mňa zaujal kuchynský robot tejto značky. Pokukujem po ňom už dlhšie a teraz som mala možnosť si vypočuť o ňom skúsenosti kuchára. Takže mi potvrdil, že som si vybrala dobre.

SFF03

Na záver sme sa ešte zastavili pre balíček praliniek, ktoré boli ďalším bonusom k piatkovej vstupenke. Na Špilberk Food Festivale sme strávili príjemných pár hodín. Po organizačnej stránke išlo o veľmi vydarenú akciu. Nikde sme nečakali, ľudí bolo ideálne množstvo, dostatok miest na sedenie, našťastie nepršalo, jedlá boli výborné a atmosféra pohodová. Tak snáď sa mi podarí festival navštíviť i o rok, dobrého jedla nie je nikdy dosť.

Mohlo by sa Vám páčiť

3 komentáre

  • Odpovedať Nerya 8.6.2015 na 11:20

    Vyzerá to všetko úžasne 🙂 ja by som na také akcie asi chodiť nemohla 😀 neustále by som bola v pokušení to všetko ochutnať 😀 a to by som sa potom domov odgúľala 😀

    • Odpovedať Orvokki 9.6.2015 na 06:22

      Našťastie porcie nie sú veľmi veľké, takže ak by si tam strávila príjemné popoludnie a ochutnala všetko, určite by to dopadlo výborne. Rozhodne odporúčam navštíviť aspoň raz 🙂

  • Odpovedať Industra Food Festival 2015 | Orvokki's blog 30.8.2015 na 09:44

    […] len fotografie. Počasie nám prialo, tak ako na Špilberk Food Festivale, jedlo bolo výborné, atmosféra úžasná. Ak ste neboli, o rok to napravte. Industra Food […]

  • Zanechať odkaz

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.